Surinaamse rapgroep Hakuna Matata Gang kiest eieren voor zijn geld


Surinaamse rapgroep Hakuna Matata Gang kiest eieren voor zijn geld

5 augustus 2015Nadat afgelopen maand vrijwel al hun optredens tijdens een Nederlandse tournee werden geannuleerd én bij terugkeer in eigen land een optreden op een festival werd geschrapt vanwege het homovijandige nummer Bullet, heeft de Surinaamse rapgroep Hakuna Matata Gang eieren voor zijn geld gekozen. Tijdens een persconferentie vandaag in Paramaribo liet de rapgroep weten dat ze dit nummer niet meer zullen zingen en dat cd’s met het nummer niet meer in omloop worden gebracht.

“We zijn geen voorstanders van haatzaaien en we zijn geen anti-homo band”, zei Otniel Babel, leider van de rapgroep Hakuna Matata Gang (HMG) tijdens de persconferentie. “We willen rust brengen in de samenleving, maar vooral ook de verdeeldheid die is ontstaan, terugdringen”. Om dat te bereiken – maar ook om hun carrière te kunnen voortzetten – nam de groep publiekelijk afstand van het nummerBullet, dat ze samen met Kink Koyeba opgenomen hebben.

Babel liet daarbij wel weten dat dit niet betekent dat HMG niet meer achter de inhoud van het nummer staat. De HMG-leden zijn nog steeds tegen wat zij noemen ‘materialistische mannen die seks hebben met mannen om aan geld te komen’. “We geven onze mening, maar zullen wel rekening houden hoe we dat in de toekomst gaan doen”, zei Babel.

Een dezer dagen hebben de leden van HMG een ontmoeting met leden van het LGBT Platform, de LHBT-organisatie in Suriname. “Hopelijk slagen zij er in om de rappers echt de ogen te openen, zodat ook zij gaan begrijpen waarom een nummer als Bullet onacceptabel is”, zegt directeur Koen van Dijk van COC Nederland. Dat nummer gaat over de ‘bullet’ (kogel) voor ‘batty boys’, een scheldwoord voor homo’s. HMG zingt onder meer: “Toch vertel je op school, dat je zo bent geboren, laat me die sprookjes niet horen, ik ga je fokking hoofd boren.”

Suriname No 2 Hate - kleinCOC Nederland heeft afgelopen maand een oproep gedaan om HMG in Nederland geen podium te bieden. Dat deed het COC samen met diverse Surinaams-Nederlandse LHBT-activisten, waaronder Mikel Haman van de Surinaams-Nederlandse LHBT-vereniging Suripositivos Foundation en Radjesh Madarie en Nanda Baldew van Stichting NSA (Stichting Nederland Suriname Antillen Gendervraagstukken). Ook is er nauw overleg met LGBT Platform, de Surinaamse partnerorganisatie van het COC. De oproep leidde tot het annuleren van optredens van HMG in Club Jiggerz in Almere en Club Supreme in Arnhem. Ook optredens in België gingen niet door. Bij terugkeer in Suriname werd – mede door protesten van LGBT Platform – een optreden van HMG op het Lustig Festivalgeschrapt door de festivalorganisatie.

[Bron: COC NL, De Ware Tijd, de Surinaamse Krant – Illustratie Printscreen videoclip ‘Bullet’]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!

Bron: http://www.coc.nl/internationaal/surinaamse-rapgroep-hakuna-matata-gang-kiest-eieren-voor-zijn-geld

Leave a comment