Pride Month Suriname van start!


Op 1 oktober is de Pride Month Suriname officieel begonnen!

De openingsceremonie in de Banquet Hall van Hotel Torarica was goed bezocht. Diverse officials van verschillende ambassades waren aanwezig, evenals leden en ex-leden van de regering. Speeches werden gehouden door de voorzitter van het LGBT platform, de heer Faisel Tjon a Loi, Sharda Ganga, Patrick Esajas (voorzitter van de vakbond van Fernandes Group) en de heer Raoul Franker, voorzitter van de Pride Month Suriname commissie.

Twee M.A.T.I.E. awards werden dit jaar uitgereikt. Mevrouw Tieneke Sumter, voormalig voorzitter van het LGBT Platform Suriname ontving de Internalizing M.A.T.I.E. (Milestone Achieved Towards Internalizing Equality) award en ex-minister van het ministerie van Justitie en Politie, mevrouw Jennifer van Dijk-Silos ontving de Institutionalizing M.A.T.I.E. (Milestone Achieved Towards Institutionalizing Equality) award. Beiden hielden een dank speech, mevrouw Sumter per video vanuit Nederland en mevrouw van Dijk-Silos was aanwezig.

De openingsceremonie was het begin van een drukke pride maand met vele events. Dit is ook de reden dat er is gekozen om er dit jaar een Pride Month van te maken in plaats van een week. Er zijn zoveel mooie initiatieven en zoveel organisaties die de LGBT community en hun familie en vrienden en supporters te gast willen hebben met een activiteit dat het gewoonweg teveel werd voor slechts een week.

Het LGBT Platform en de Pride Month organisatie zijn erg blij met de ondersteuning van bedrijven en individuen, zonder wiens bijdrage in de vorm van financiën of natura, de activiteiten niet georganiseerd zouden kunnen worden. Ook de ondersteuning in de vorm van de regenboog vlag uithangen, geeft aan dat de LGBT gemeenschap bij die bedrijven welkom is en niet gediscrimineerd zal worden. Deze zaken geven blijk van steeds meer openstaan voor de LGBT’s en het samen streven naar gelijkwaardige behandeling van en samenwerking met een ieder in Suriname, ongeachte seksuele oriëntatie of gender identiteit.

De Pride Month duurt van 1 oktober tot en met 1 november 2017. Enkele hoogtepunten tijdens deze maand zijn de filmavonden elke woensdag om 19:30 in Theater Unique waarbij telkens een verschillende ambassade een film aanbiedt. Op 4 oktober is de kick off met de film: “O beijo da mulher aranha” (Kiss of the spiderwoman) aangeboden door de Braziliaanse ambassade. Ook de ambassades van de USA, Frankrijk, Argentinië en Nederland ondersteunen de filmavonden. Op 15 oktober is het Social Give Back event, een jaarlijks terugkerend event waarbij er elk jaar een ander deel van de Surinaamse gemeenschap wordt bedacht door de LGBT community. Dit jaar wordt er aan de tuin gewerkt met de seniore burgers van huize Ashiana. Als laatste hoogtepunten van de maand, zijn er natuurlijk op zaterdag 28 oktober de parade en het Q-yard feest en op zondag 29 oktober een kotodansi.

De organisatoren van de Pride Month Suriname nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de events i de Pride Month, om te laten zien dat LGBTs ook deel uit maken van de Surinaamse gemeenschap, en net als elke andere Suriname ook trots mogen zijn op wie ze zijn. Het gros van de events is gratis te bezoeken. Meer informatie over de individuele events is te vinden op de Facebook pages van Pride Month Suriname en van het LGBT Platform Suriname.

Leave a comment