Pride Month doet handreiking naar de media


Paramaribo – Aan de Grote Combéweg valt het iedereen op: het bekende Zus & Zo heet ineens Zus & Zus, als knipoog naar de PRIDE Month Suriname die daar gisteravond begon. Ook de rainbow-vlag wappert trots bij deze en vele andere ondernemingen. De PRIDE Month Suriname is maandagavond geopend, onder redelijke publieke belangstelling. Ook de media waren vertegenwoordigd.

De PRIDE Month-organisatie erkent de belangrijke rol van de media en vindt die belangrijk, zei coördinator Imran Taus bij de afsluiting van het officiële gedeelte. Hij legde uit dat het soms pijnlijk is om het onbegrip in de media te ervaren, dat zich uit in onsmakelijke grappen en pesterijen. “Wij zijn ons ervan bewust dat verandering een proces is en we zijn bereid te helpen”, aldus Taus.

In een boodschap aan mediawerkers benadrukte hij dat LGBT aan dezelfde kant staat als iedere andere Surinamer. “Bent u zich bewust wat de kracht is van de media en het verspreiden van onjuiste informatie over de LGBT aan de samenleving?” Daarmee sloot hij aan op de speech van Xaveira Arnhem, ondervoorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten.

“Wij weten en beseffen dat de impact van het handelen van journalisten en media groot kan zijn en dat media daarvoor een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen”, zei Arnhem maandagavond. Zij zegt dat journalistieke codes duidelijk zijn. “De journalist zal zich bewust zijn van het gevaar van door media verspreide discriminatie, en zal al het mogelijke doen om discriminatie te voorkomen.”

Mediakenner Borger Breeveld gaf zijn persoonlijke mening. Hij benadrukte dat iedereen recht heeft op vrijheid van meningsuiting, dus ook de lgbt-gemeenschap. Hij had navraag gedaan bij Radio 10 naar het beleid voor muziek waarin opgeroepen wordt tot discriminatie of haat tegen de lgbt-gemeenschap. Er volgde applaus toen hij vertelde dat dat station dat soort muziek bewust niet laat horen

Gezondheidsdeskundige en zanger Ruben del Prado, net geremigreerd, gaf een korte schets van de situatie in China en andere landen waar mensen met een andere seksuele oriëntatie worden gedwongen tot therapie om “te genezen”. Hij raadde aan om deze maand vooral in gesprek te gaan met familie, vrienden, kennissen, collega’s en iedereen met wie je over LGBT zou willen praten. Zichtbaar trots op zijn land riep hij op tot ondersteuning van de PRIDE Month.

De avond werd geheel in stijl aan elkaar gesproken door een in prachtige drag geklede MC.

Leave a comment