COLUMN: HO MY GOD!


06/08/2015 08:00 – Intussen…

Iwan Brave

Iwan Brave

De gevleugelde afkorting OMG! staat voor ‘O My God!’. Dus elke keer als ik over HMG las of hoorde, dacht ik: ‘Ho My God!’ of: ‘Homo’s? My God!’ Maar het staat natuurlijk voor onze eigen, tot voor kort kortzichtige Hakuna Matata Gang. Die bezong dat je ‘batty boys’ een ‘bullet’ door het hoofd moet jagen. In één woord: kotswalgelijk. Dan krijgt het ‘gang’ toch wel een onfrisse connotatie: gang rapers of gay bashers.

Onze Hakkemetkakkegang wil doen geloven dat zij het specifiek hebben over ‘materialistische mannen’ die andere mannen voor geld neuken (oeps). Dus niet tegen homoseksuelen in het algemeen. Klinkt als een blanke racistische gang die zegt: “We hebben niets tegen negers maar wel tegen luie negers.” Would you buy that?

Ik ga hier geen progressief praatje houden over wat volgens velen een ‘gruwel in Gods ogen’ is. Het is gewoon walgelijk dat je oproept en aanzet tot haat en geweld tegen medemensen, op basis van hun vermeende ‘gemeenschappelijk’ kenmerk. Het gevaarlijkste soort geweld dat denkbaar is. Het heeft slavernij, de Holocaust en talloze andere genociden gebaard. Hoe haal je het in je botte hersens om anno 2015 haat te prediken. En dan ook nog specifiek aangeven hoe het varkentje gewassen moet worden: kogel door hun kop. Puur fascisme van de bovenste plank. En dat hebben we ook hier gekend tijdens militaire dictatuur; niet lang geleden.

In december vorig jaar werd tijdens het Nationaal Jeugdcongres een motie dat nota bene jeugdparlementariër en HMG-ganglid Otnil ‘Otje’ Babel zijn verontschuldigen moest aanbieden, ‘massaal afgewezen’. Dat vond ik nog schokkender dan het ‘omstreden lied’. Niet je privé- of religieuze opvatting prevaleert bij hoe we elkaar uiteindelijk bejegenen, maar wat we grondwettelijk met elkaar zijn overeengekomen. Onze jongeren leren thuis kennelijk massaal anders. Zeker weten een nalatenschap van de dictatuur. Maar ja: ‘Neks no fout!’

Het is idealistisch wenselijk dat we elkaar allemaal voor gelijk en gelijkwaardig aanzien. Omdat dat een utopie is, zijn we als mensen het wel eens geworden dat we, omwille van de wereldvrede, elkaar een aantal grondrechten garanderen, waaronder lichamelijke integriteit. Als bij ons Nationaal Jeugdcongres deze achterliggende gedachte nauwelijks doordrongen is, dan ziet onze toekomst qua eerbiedigen van mensenrechten er niet rooskleurig uit.

De kortzichtige visie en de stoerdoenerij van de Hakkemetkakke-gang geeft aan hoe nauwdenkend vele van onze jongeren én volwassenen zijn. Daarom is het goed om je horizon te gaan verbreden. Onze HMG-jongens gingen dat uitgerekend doen in het ‘vrijgevochten’ Nederland. Ho My God! En dat hebben ze geweten. Slechts drie van hun zestien geprogrammeerde optredens gingen door. Vrijwel niemand wilde zijn vingers branden aan deze ‘haatzaaiers’, die als besmettelijke melaatsen werden gezien. Zelfs op het warme Kwakufestival waren ze niet welkom. Activisten, ook met Surinaamse en Antilliaanse achtergrond, hebben met succes in Nederland parlementariërs en de pers in stelling gebracht. Goed dat ze het gevoeld hebben en dat hun vernauwde blik (enigszins) verwijd is.

Hoewel ze het ook financieel hebben gevoeld, ga ik ervan uit dat ze daadwerkelijk tot het besef zijn gekomen dat aanzetten tot geweld en grove discriminatie not done is. Op grond van wat dan ook. Zeker weten dat mensenrechtenverdragen door God zijn geïnspireerd. Al helemaal artikel 1. De Hakkemetkakke-gangleden hebben gisteren publiekelijk afstand gedaan van het lied ‘Bullet’. Daarmee was de kogel door de kerk. “Niet omdat ze nu een toontje lager zingen”, maar omdat ze een “volwassen stap maken”. Met deze 180-gradenstap hebben zij daadwerkelijk hun grootsheid getoond. Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. ‘Hakuna Matata’ is Swahili en betekent vrij vertaald:  ‘No worries for the rest of your days’. Ook voor ‘batty boys’. Hóó My God!

Lees meer: Column: Ho My God! – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2015/08/06/column-ho-my-god/#ixzz3m8eSW7ty

Leave a comment